Heel de wereld is inmiddels overstapt van Windows XP naar een nieuwere versie. Heel de wereld? Nee, de Nederlandse overheid blijft dapper weerstand bieden. Bij de Rijksoverheid draaien duizenden pc’s gewoon nog op het 15 jaar oude besturingssysteem.
Toegegeven, waar de overheid vaak het verwijt krijgt te verkwistend met geld om te gaan, zijn ze in dit geval heel zuinig. Een beetje te zuinig zo lijkt, want het in de lucht houden van die oude computers kost inmiddels handen vol geld.
Het besturingssysteem Windows XP wordt sinds april 2014 niet langer ondersteund door Microsoft. Dat laatste is gevaarlijk, want het betekent dat Microsoft ook geen beveiligingspatches meer stuurt om lekken te dichten waar hackers gebruik van kunnen maken.
Het is iets waar Microsoft bedrijven en organisaties jaren voorafgaand aan het stopzetten van de ondersteuning al voor waarschuwde.
En niet alleen Microsoft, ironisch genoeg kregen de bedrijven ook een waarschuwing van de overheid zelf. Maar diezelfde overheid draait nog altijd 5.000 computers op het verouderde besturingssysteem, zo meldt de NOS vrijdag.
Overheid betaalt miljoenen extra aan Microsoft
Om te voorkomen dat op die computers wordt ingebroken en om ze draaiende te houden, heeft de rijksoverheid Microsoft gevraagd een tijdje langer door te gaan met de ondersteuning. Dat kan, zei Microsoft, maar het gaat je wel geld kosten.
Dit jaar betaalt de Rijksoverheid 1,7 miljoen euro aan Microsoft voor 5.000 computers, vorig jaar 3 miljoen voor 40.000 computers. Per computer zijn de kosten dus behoorlijk opgelopen. De huidige ondersteuning geldt ook nog eens maar voor 6 maanden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl